Caixa de Contes

Weblog d'audio edicions Caixa de Contes

Llegir als nens millora el rendiment escolar

Deixa un comentari

Ara que tornem a l’escola, rellegim l’article del País que es fa ressò d’un estudi de la fundació Jaume Bofill (Com participen mares i pares a l’escola?) realitzat a partir d’una enquesta a 1500 famílies. És conegut que els fills de pares amb més nivell formatiu i major renda solen tenir millors resultats acadèmics. L’interessant d’aquest estudi és que destaca que la formació i la renda estan correlacionades amb una major implicació dels pares en l’educació dels fills i sembla que és precisament la implicació dels pares el que ajuda a obtenir millors resultats.

L’efecte de la implicació dels pares es detecta a través de dades de l’informe PISA de 2009. Els resultats dels adolescents als quals els seus pares havien llegit sovint durant el primer any de primària (és a dir, anys abans del test), eren de promig un 25 % superiors a la mitjana.

L’article destaca com les actituds envers la implicació dels pares en l’educació dels fills han canviat tant entre les famílies com en les escoles. A vegades des de les pròpies escoles es desaconsella la intervenció dels pares per no interferir amb el model d’aprenentatge que es segueix a classe. Les millors pràctiques tendeixen a establir un vincle entre escoles i pares, facilitant l’intercanvi d’informació diari amb els mestres.

Un error comú és implicar-se molt durant els primers cursos de primària i després, durant l’ESO, pensar que el nen ja és gran i deixar de controlar-lo, pensant que el nen ja és autònom. Possiblement el que ha de canviar a mesura que el nen creix és la forma de supervisió i implicació, però no la quantitat.

Alguns consells pràctics:

  • Llegir als nens petits cada dia.
  • Parlar sovint amb els mestres a l’entrada o sortida de classe.
  • Assistir a les activitats de l’escola com festes o xerrades.
  • Implicar-se en l’AMPA.
  • Consultar la web de l’escola, veure el programa educatiu que es segueix per tal que l’acció de la família sigui coordinada amb la dels mestres.
  • Ajudar els fills a fer els deures. A mesura que es fan grans, l’ajuda ha de deixar de centrar-se en els continguts i passar a aprendre a gestionar el temps, a comentar el que es fa l’escola, etc.

 

Visita la nostra botiga i descobreix contes fantàstics!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s