Una flipped classroom (classe capgirada) és una forma d’ensenyar als alumnes que consisteix en que els alumnes aprenen la matèria pel seu compte, mitjançant recursos multimèdia, com ara vídeos online, i el que serien els deures es fan a classe, sota la supervisió del professor. D’aquesta manera el professor pot guiar i interaccionar de forma més personalitzada amb els estudiants enlloc d’explicar matèria. Així el professor pot ajudar l’alumne en el moment que s’encalla, mentre que si el professor es limita a explicar la matèria a l’aula i posar deures per casa, quan l’alumne s’encalla no té el suport que necessita.
En una experiència el 2006 a la Universitat de Lamar, es va aplicar la metodologia de flipped classroom a un grup d’estudiants i la metodologia tradicional a un grup de control. Els estudiants de la flipped classroom van tenir uns resultats significativament millors. La flipped classroom és una tècnica bastant nova, però ja la fan servir alguns professors a Catalunya, com per exemple en Manel Trenchs, professor d’història de l’art a l’Escola Pia Santa Anna de Mataró, que té un canal propi a vimeo: Història de l’Art. El vídeo següent és una mostra del que hi podreu trobar:
Podeu trobar informació més detallada sobre la flipped classroom en l’article del diari de l’educació: Flipped Classroom: la lliçó a casa i els deures a classe.